Spa Francorchamps 13-14 augustus 2011

 
share

Na de zomerstop van alweer het zesde seizoen van de 3DCup, reist het gezelschap met ruim 50 rijders naar het prachtige circuit van Spa Francorchamps.  Aldaar vormt de 3DCup onderdeel van een groots race weekend met het ONK en de 6-uurs endurance race van Spa. Veel Nederlanders dus ter plekke en veel kijk genot in het vooruitzicht tussen de trainingen en races door.
Op donderdag is al een klein deel van de rijders ter plekke om de trackday te rijden en zich optimaal voor te bereiden. Fanatieke rijders als John Middelkoop laten deze extra trainingen niet aan zich voorbij gaan en niet zonder succes zal later in het weekend blijken. De meeste rijders komen donderdagavond aan om op vrijdag de trackday te rijden en aan het einde van de dag de eerste kwalificatie voor de 3DCup. Zoals de traditie is op Spa, is het ook nu weer wisselvallig en regenachtig. De regenbanden zullen volop gebruikt worden dit weekend.

Om half zes volgt de eerste kwalificatie training, er staan ruim 50 rijders aan de start. Op Spa rijden de A en de B klasse door elkaar, aangezien je er met 60 man aan de start mag staan. De baan is erg breed en maar liefst 7 km lang. Dat betekent voor dit weekend 25 A rijders en 28 B rijders.

De 3DCup komt al drie jaar naar Spa en voor sommigen is het circuit dan ook wel bekend, voor anderen is het de eerste keer. Dat betekent nog erg wennen en tijd nemen om dit 7 kilometer lange circuit met enorme hoogte verschillen onder de knie te krijgen.

Bij de eerste kwalificatie klokt John Middelkoop direct de snelste tijd met 2:49, Mark Loeffen staat tweede met een tijd van 2:50 en Chris van Thiel derde met 2:54. Op een verbazingwekkende zesde positie, en eerste voor de B klasse, staat zijn zeventienjarige zoon Joost met een tijd van 2:56! Dat belooft een hete strijd bij familie van Thiel in de camper...

De volgende dag wordt aan het eind van de ochtend de tweede kwalificatie verreden. De weersomstandigheden zijn beter dan de avond tevoren en daarmee de tijden die verreden worden sneller.  Helaas komen Nancy Klomp en Remco Gijzen ten val, niet ernstig maar het race weekend is wel ten einde voor ze. De snelste mannen van het veld zijn Johnny Kock met 2:46.267 en John Middelkoop met 2:46.466, daarachter weer Chris van Thiel met 2:48 en de vierde man voor de eerste startrij tijdens de race zal Mark Loeffen zijn. Voor de B klasse is ook nu weer Joost van Thiel de snelste man, Kees Grinwis staat tweede en Robbert Huigen derde.

De rest van de zaterdag genieten de rijders van de 6-uurs Endurance race, waar ook twee 3DCup rijders aan de start staan met team Ducracing, Theo Kerssens en Fred Kranenburg. Derde man in het team is Jan Bults.

Op zondag staat er 's morgens een warming-up op het programma en later op de dag twee races. Als de rijders wakker worden, is het al snel duidelijk dat er de eerste uren in ieder geval geen twijfel bestaat over de bandenkeuze...regenbanden! Het komt met bakken uit de lucht.

Om elf uur gaan de rijders naar boven richting parc ferme voor hun eerste race. Na een verkenningsronde en een warming-up ronde volgt de start. Johnny Kock staat op pole position maar heeft helaas een slechte start en ziet menig rijder aan zich voorbij gaan. Na de eerste ronde is de doorkomst als volgt; John Middelkoop, Robin Haesen, Chris van Thiel, Marcel Kock, Mark Loeffen en Ronald van Vliet. Bij de tweede doorkomst is de top zes nog gelijk en heeft Johnny Kock zich naar een achtste positie terug weten te vechten. Helaas komt iets verder in de wedstrijd Ronald van Vliet ten val, niet ernstig, maar de nattigheid eist zijn tol. Zo ook voor Mari van de Koolwijk. Ronald zal diezelfde middag weer gewoon aan de start verschijnen van de tweede wedstrijd. Twee ronden voor het einde blijkt dat John Middelkoop, een echte regenrijder, zijn voorsprong goed heeft weten vast te houden. Chris van Thiel zit hem redelijk dicht op de hielen en houdt de druk er op. Daarachter een klein gat en dan volgt één van de Belgische rijders, Robin Haesen. Joost van Thiel rijdt op kop voor de B klasse met kort achter hem Barry Esseboom, koploper in het algemeen klassement van de 3DCup dit seizoen. Theo Kerssens jaagt achter Edgar van Egmond aan, de vele ronden tijdens de endurance race de dag ervoor geven hem extra vleugels. Ook Geert Schepens draait snelle ronden, ondanks dat hij niet op zijn eigen 1198 rijdt maar op een door Biggelaar uitgeleende B-Rad met Ducati Blok. Na acht ronde is de wedstrijd verreden en de twee podia zijn als volgt:

A klasse

1) John Middelkoop, Ducati 1200, rijdend voor Goedhart Motoren
2) Chris van Thiel, Ducati 1198S, rijdend voor Ducati Zaltbommel
3) Robin Haesen, Ducati 1098, rijdend voor Biggelaar Special Performance

B klasse

1) Yoeri Steenssens, Ducati 1098, rijdend voor Ducati Zaltbommel
2) Joost van Thiel, Ducati 848, rijdend voor Ducati Zaltbommel
3) Barry Esseboom, Ducati 1098, rijdend voor Motoport Assen


Om tien over vier die middag volgt de tweede race en dit maal is de bandenkeuze wat lastiger, het miezert nog zacht en de baan lijkt nog redelijk nat..maar hoe snel droogt deze op..? De enige rijders die het aandurven om vol op intermediates te gaan rijden zijn John Middelkoop en overbuurman Geert Schepens, die denkt, als John dat doet, doe ik het ook! Nu maar afwachten wat de juiste keuze zal blijken te zijn... Helaas moet Marcel Kock het op de startgrid laten afweten, zijn motor vertoont technische problemen, erg jammer na in de eerste race als vierde geëindigd te zijn.

De rijders staan klaar en voor die eerste bocht op Spa moet je een groot hart hebben, je duikt er letterlijk de hoek om. John Middelkoop gaat als eerste de bocht om en na de eerste ronde ligt hij dan ook op kop. Twee ligt deze keer wel de man van pole position, Johnny Kock en op de derde positie Robin Haesen. Als vierde zien we Mark Loeffen doorkomen en als vijfde Gerard van de Kammen. In de B klasse ligt na twee ronden de Engelsman David Fiorini op kop, met achter zich Kees Grinwis en als derde Barry Esseboom. Maar als vijfde in de B klasse zien we Dick Oorschot, hij heeft de smaak te pakken op dit uitdagende circuit. De baan droogt steeds verder op en al aardig snel blijkt dat de keuze van John de juiste was, beetje bij beetje wordt het gat naar Johnny toe groter, hij koos voor een combinatie tussen intermediate en regenband. Jan de Boer en Edgar van Egmond tonen ook een mooie strijd ronde de tiende positie. De jonge Joost van Thiel probeert ze bij te houden, altijd leerzaam achter zulke ervaren rijders aanjagen. Met nog twee ronden te gaan ligt John nog steeds op kop, Johnny tweede, Gerard derde en Chris vierde. Voor de B klasse ligt Joost op kop, Kees tweede en Barry derde. En deze posities weten de mannen ook allemaal te behouden tot het podium, John Middelkoop neemt hiermee de leiding in het klassement van de A klasse:

A klasse

1) John Middelkoop, Ducati 1200, rijdend voor Goedhart Motoren
2) Johnny Kock, Ducati 1098R, rijdend voor Affetto Ducati
3) Gerard van de Kammen, Ducati 1098, rijdend voor Ducati Zaltbommel

B klasse

1) Joost van Thiel, Ducati 848, rijdend voor Ducati Zaltbommel
2) Kees Grinwis, Ducati 1098R, rijdend voor Ducati Zaltbommel
3) Barry Esseboom, Ducati 1098, rijdend voor Motoport Assen

Hiermee sluiten we een mooi weekend af op Spa Francorchamps. Over twee weken, 27 en 28 augustus, staan we op het vertrouwde circuit van Assen, wederom naast het ONK.  En dat geldt ook voor de laatste wedstrijd van het seizoen, de Race of the Champions op 24 en 25 september.   

Abonneren op de nieuwsbrief

Door uw e-mailadres in te voeren, blijft u op de hoogte van de innovaties en aanbiedingen van Ducati. U kunt op elk gewenst moment uw registratie voltooien en uw profiel maken op Ducati.com voor toegang tot alle functies.
Ik bevestig dat ik de informatie over artikel 13, wetsbesluit 196/2003 en de bijgevoegde tekst met betrekking tot artikel 7 van de privacycode en

Ik ga akkoord met het gebruik van mijn e-mailadres voor de aangegeven doeleinden

Vul uw e-mailadres